Как идеята на едно семейство прерасна в кауза?

Автор: Дени Христова
1 Януари, 2023
Здравей!
Аз съм Дени и съм МАМА също като теб!
Покрай желанието ни да дадем най-доброто на нашето бебе, се роди и идеята за издателство и социална медия "От Мама За Мами", посветени на родителството: литература, дискусии и курсове в помощ на родителите.
 
При нас вълшебството да имаме детенце се случи след дълго очакване, разочарования и доста трудности, НО всичко си заслужаваше. Като бъдещи родители заедно с моята половинка искахме да бъдем подготвени максимално. Търсехме информация по всякакви въпроси, курсове, статии, обучения. Участвахме в различни онлайн срещи и уебинари. Научавахме много, но и по много въпроси оставахме още по-объркани. Търсенето на актуална информация, различни съвременни практики и полезни отработени във времето методи за справяне в различни ситуации на родителството, ни провокира да осъзнаем, че е прекрасно да се създаде пространство само за това.

Така идеята за издателство и социална медия "От Мама За Мами", назряваше в главите ни. Искахме да създадем платформа, която да бъде мост между интересни лица, компетентни по въпроси свързани с родителството и те да споделят своя опит от позицията си преди всичко на хора и родители. Не просто на специалисти и авторитети.
Представяхме си, че ще създадем място за родители, в което да няма излишни натрапчиви реклами, които да размиват темите. Социална медия без спонсори, в която аудиторията и читателите да определят важните теми, а гостите на всяка дискусия да бъдат открити, но и толерантни. Да има полезни практически насоки и да си говорим за нещата такива каквито са, а не каквито по учебник, уж, трябва да бъдат. Да изградим пространство за приятелски разговори със събеседници, които имат какво важно да споделят, без да слагаме етикети, без сухи презентации или монотонни безкрайни приказки. Само интересните неща, есенцията по различни теми, които всеки наш последовател да има желание да научи.                                                                                
 
Целта ни е "От Мама За Мами" да бъде социалната медия и издателството за родителска литература у нас, което да помага на максимално голям брой родители да бъдат спокойни и уверени. Истината е, че голяма част от гледните точки по родителските въпроси и терзания се разглеждат преобладаващо по линия на стреса. Колкото повече се говори по една тема вместо да се достига ниво на увереност, родителите остават все по-стресирани и объркани. За това от позицията ни на родители и читатели в наше лице, в нас се зароди желанието да се посветим на споделянето на ценните насоки, на опита, които може да бъде в помощ на други родители.
 
По пътя ни до тук, чрез нашите книги: "Захранване за здраво и щастливо супер бебе", "103 рецепти за супер бебе", “Хранителен дневник за супер бебе”, “Дневник за бременни - ЩЕ СЪМ МАМА”, Помагало за родители за отглеждане на супер бебе от 0-12 месеца“ помогнахме на над 3000 родители да са по-спокойни в процеса на отглеждането на своето бебче.
 
Като неопитен родител бях като теб, объркана, уплашена, лутаща се, четяща книги и форуми с разнопосочна информация за това: КОГА, КАК И С КАКВО да започна да захранвам моето бебе.Ако решим първите срещи на бебчето ни с книга да се случат още в първите му месеци (2-6-ти месец), много подходящи са меките книжки с големи шарени картинки - на животинки, предмети от околният свят. Те са изработени от безопасни материали, със заоблени краища, има дори такива подходящи като материал за гризкане от мъниците :) Те спомагат за разнообразяване на времето по корем на бебето, поставена пред него го стимулират да тренира и придържането на главичката си изправена. Развиват и фокусирането и зрението му.
 
Прочетох един тон информация и напълно се обърках. Тъй като при мен се наложи да подходя със смесено хранене за Симона - кърмене плюс дохранване с адаптирано мляко, процеса на захранване беше доста особен. Дори за определяне на началото на захранването цари голямо объркване и стрес. Според някой данни на СЗО, правилният момент за захранване е след 6-ят месец най-рано.
 
Според други мнения за добро адаптиране на бебето, се препоръчва ранно захранване в 4-ят месеца. А според педиатъра ми – най-добре е в началото на 5-ят месец. В комбинация на всичко, което едно стандартно захранване води като смут със себе си, аз самата съм с лактозна непоносимост и дерматит.
 
Това наложи една още по-голяма бдителност в подбора и подхода на захранване.
Записах се на различни онлайн събития посветени на захранването, тъй като при въвеждане на първите храни, все се oказваше, че количеството, което дъщеря ни изяждаше беше недостатъчно. В резултат имахме период на дълги безсънни нощи, множество събуждания, гладно бебе и голяма безизходица. 
 
Въпреки часовете разговори по телефона с педиатъра и консултациите със специалисти за захранването, разнопосочните идеи доведоха кожно раздразнение и нежеланието от страна дъщеря ни да приеме храната.Всичко повече от една супена лъжичка, което е погълнала бе тотална победа.
 
За да не преминем към напълно заместено ядене едва след две години, бях наясно и решена, че трябва да намеря индивидуалния работещ подход. Изчетох различни трудове по темата, прекарах дълго време, в подчертаване и подгъване на страници, водене на записки, извадки от блогове и интервюта.
 
Започнах да усещам нужда полезната информация да бъде събрана на едно място. Нямаше друг начин да се водя по реакциите на бебето и да имам успешно захранване и въвеждане на основните храни, без повече излишни грешки, освен да събера важната информация на едно място. Така можехме и аз и съпруга ми да проверим това, което ни е нужно, бързо-лесно и винаги под ръка.
 
Всичко за това как да разберем дали бебето е готово да бъде захранено, какви са признаците? Как да започнем, с какво - плодов сок или пюрета? Дали да е практикуваме захранване водено от бебето (ЗВБ) или водено от родителя (ЗВР) - какви са разликите и как да подходим с комбиниран лесен метод за успешно захранване? Обобщена полезна информация в чист вид.
Така създадох:
 
В самият процес на захранване започнах да събирам и тествам различни рецепти. Като най - интересните, лесни и полезни от тях събрах в отделна книга. За да имам нужната информация за разнообразно бебешко меню винаги под ръка. А най-хубавото е, че "103 рецепти за супер бебе" сърдържа кулинарни предложения подходящи за цялото семейство.
 
По пътят на нашата мисия много родители ни споделяха, че имат нужда от помощ и насоки по различни проблеми, които срещат ежедневно. Морето от информация ги обърква и стресира още повече и това ги провокираше да търсят решение, което да им помогне да се чувстват по-спокойни и способни да се справят с всяка ситуация като родители.
 
Стремежът ми да отсявам и систематизирам полезните практики, за да бъда сама по себе си по-уверена мама ме караше да записвам всички важни насоки, които практиката ми доказа, че са работещи и полезни. Всичко което множеството мами и татковци споделят в групата на “От мама за мами” породи естественото желание да оформя записките си и да създам помагало за родители. Исках да организирам максимално лесно важната информация за различните казуси през, които преминават повечето родители когато големия ден настъпи.
 
След раждането започва едно голямо приключение, а в родителството освен терзания около захранването и как да поддържаме разнообразие в менюто на бебето има редица неясноти, страхове и колебания. Изведнъж въпроси като: Какво е нужно да подсигурим за бебето? Как да се подготвим за новороденото у дома, каква е обичайната дневна рутина на кърмачето? Как да го успокояваме? Какво е важно за кърменето? - ни поглъщат. Как бихме могли да се справим със стреса от всички неизвестни, ако не като се информираме? Можем да си спестим, доста време пропуски и грешки, ако разполагаме със синтезирана информация за успешните методи, лесно приложими на практика. Така възникна идеята за Практическо помагало за родители.
 
Целта на "От Мама За Мами", е да бъдем полезни и в помощ по максимално широк спектър от търсенията, колебанията и въпросите, които терзаят повечето родители. Да даваме своят принос, за да направим това приключение наречено родителство по-леко и усмихнато като дадем решения на стресовите ситуации, терзания и притеснения. За да бъдат повече мами и татковци спокойни, уверени и осъзнати, за да могат повече дечица да израстват в щастливи семейства, защото вярваме, че най-ценен е споделения опит!
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram