Как да кърмим лесно и удобно - eфективни пози за кърмене

Автор: Дени Христова
14 Февруари, 2023

 Кърменето е свързано с различни причини на болезненост: като започнем от чувствителността на зърната, преминем през тежестта в гърдите, контракциите на матката по време на самото кърмене и стигнем до силната болка в гърба и кръста, които съпътстват този процес.

Ето какво ми помогна на мен, за да не изпитвам болка по време на кърмене:
 
• Избор на удобна поза; тестване положения на бебето за кърмене, при които няма усещане за отмаляване на гърба и кръста. Това позволява на тялото ни да се отпусне, да ни бъде удобно по време на процесът на кърмене без да се случват схващания или да имаме усещане за тежест. Комфорта на позицията, която избираме, за да кърмим трябва да позволява на бебето да бъде спокойно, за да засуче без да го притискаме.
 
• Употреба на крем за зърна – подхранващ зърната. С естествени съставки и подходящ за употреба без измиване.
 
•Нещо, което помага за удобното позициониране е да започнем кърменето навреме = една идея преди да е дошло времето за кърмене (ако кърмим по график, а не на поискване). Това ни улеснява, защото когато бебчето е много гладно е нетърпеливо, нервно, противодейства от бързане на нашето лесно настаняване и забавя още повече процеса на кърменето. За това е чудесно да „изпреварим“ една идея момента и да започнем да го храним преди да е прегладняло и да се е раздразнило. Така ще бъде по-търпеливо и мама може по-лесно да се настани и да позиционира бебчето спокойно.
 
Сега ще приложа няколко позиции, които да пробваме по време на кърмене, за да изберем удобните и приятни за нас и пеленачето ни поза. Не е задължително при всяко кърмене да заставаме по един и същи начин с предходният път. Възможно е според настроението ни и това на бебето, напрежението в гърдите, общ тонус и усещане в тялото и за него и за нас, да ни е удобно съвсем различна поза. Няма нищо нередно в тези промени. Най-важното е да можем да кърмим, мъничето да суче необезпокоявано. Винаги да избираме максимално удобната поза и за сукалчето и за мама. Ето ги и примерните пози за кърмене, които да приложим и да подберем най-удачната за случая:
Най-често неправилното разположение на бебето и начина по които е засукало (или се опитва да засуче) са причина за силна болка по време на кърменето. Трябва да се уверим, че бебето засмуква правилно зърното: не само началото, но и част от ареолата. Така подсигуряваме възможността на бебето да суче лесно и свеждаме до минимум болезнеността. Добре е да се уверим, че брадичката на бебчето докосва гърдата. Важно също е и да наблюдаваме нослето на бебето да остава отпушено, а не залепено плътно до гърдата. В противен случай е възможно дишането да е затруднено и да възникне смущение в сученето – периодични прекъсвания дори отказ от сучене и раздразнение на бебето.
 
  Виж как можеш да улесниш всеки един от етапите на отглеждане и развитие на твоето бебче от 0-12 месеца:
https://otmamazamami.com/pomagalo-super-bebe
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram