Какви са признаците за готовност на бебето за захранване?

Автор: Дени Христова
6 Март, 2023

Не може да се каже универсална формула (с точна дата), за това от кога да се започне захранването на едно бебе. Има различни проучвания за подходящите периоди и отделно методики това да се случи, но според конкретното състояние на всяко бебче се преценява дали са се започне, кога, как и с какво захранването.

Улеснение на нас родителите е да знаем кои са основните признаци за готовност на бебето да бъде захранено. Така можем да следим когато започне тяхното проявление.
Бебетата обикновено показват няколко признака, че са готови да започнат да се хранят с твърда храна. Ето някои от най-честите признаци, които трябва да търсите:
 

Може да седи изправено: За да ядат безопасно твърди храни, бебетата трябва да могат да седят изправени и да държат главата си стабилна. Това гарантира, че те могат безопасно да поглъщат храна и намалява риска от задавяне.

Добър контрол на главата: Бебето трябва да има добър контрол на главата и да може да държи главата си стабилна, когато седи изправено. Това им помага да могат да дъвчат и преглъщат храна без риск от задавяне.
 
Интерес към храната: Когато бебетата започнат да проявяват интерес към храната, която хората, които се грижат за тях, ядат, това е знак, че са готови да започнат да опитват твърди храни. Това може да включва протягане на ръка за храна, издаване на звуци или внимателно наблюдаване как другите ядат.
Подпомага развитието на мозъка: Спанакът съдържа високи нива на фолиева киселина, която е свързана с по-доброто развитие на мозъка и когнитивната функция.
 
Насърчава здрава храносмилателна система: Спанакът е с високо съдържание на фибри, което помага за насърчаване на редовните движения на червата и здравата храносмилателна система.
 
Противовъзпалителни свойства: Спанакът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и да насърчат цялостното здраве.
 
Универсалност: Спанакът може да се приготвя по различни начини, което го прави универсална добавка към менюто на бебето. Може да се приготвя на пара, да се пасира или да се добавя към супи, яхнии и гювечи.
 
Въвежда нови вкусове и текстури: Добавянето на спанак към менюто на бебето може да им помогне да ги запознаят с нови вкусове и текстури, което може да бъде полезно за насърчаване на здравословни хранителни навици по-късно в живота.
Способност за дъвчене: Бебетата трябва да имат способността да дъвчат и да преместват храната в задната част на устата си, за да ядат безопасно твърди храни. Това помага за разграждането на храната на по-малки парчета, които могат безопасно да се поглъщат.
 
 
Способност за преглъщане: Гълтателният рефлекс на бебето трябва да е добре изграден, преди да започне да яде твърди храни. Това означава, че те трябва да могат да поглъщат храна, без да се задавят или запушват, което помага за намаляване на риска от задавяне.
 
 
Двойно движение на езика: Способността да се движи езикът по координиран начин е необходима за дъвчене и преглъщане на твърди храни. Това включва способността да движите езика както нагоре и надолу, така и настрани.
 
 
Загуба на рефлекса на избутване на езика: Рефлексът на избутване на езика е естествен рефлекс, който кара бебетата да избутват храната от устата си. Когато този рефлекс започне да избледнява, това е знак, че бебето е готово за твърди храни.
 
 
Това са някои от най-честите белези за готовност на кърмачето да бъде захранено. Важно е да запомним, че всяко бебе е различно и може да покаже тези признаци по различно време. Винаги е най-добре да се консултираме с педиатър, за да определим най-доброто време за нашето съкровище, да започне да въвеждаме в менюто му меки и поетапно твърди храни.
 
 
  Намери много полезни, съвети за захранването и много и вкусни рецепти в нашият комплект за захранване Супер Бебе: https://otmamazamami.com/komplekt-super-bebe
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram