Признаци, че на бебето му се спи.

Автор: Дени Христова
6 Февруари, 2023

От момента, в които бебчето се събуди от последната си дрямка, до следващото му заспиване се обособява така нареченият интервал на бодърстване. Според навършените месеци, тези интервали варират, но също така и извън обособеното осреднено време, което е прието за дадена възраст, трябва да имаме предвид и индивидуалните особености на всяко дете.

Циркадният (биологичен) ритъм е естествен за всяко новородено и е важно да знаем, че е подлежащ на тренинг и адаптация. Цикличното поведение на нашето бебе е разковничето към улесненото отглеждане на малчугана и от огромна помощ за нас, родителите. Системното повторение на храненето в конкретни часове (с известни вариации в тях, разбира се), игрите: активни и тихи, и ритуалите по приспиване, водят със себе си един плавен режим. Той е съобразен с потребностите на бебчето, като това ни позволява да организираме нашето време максимално добре.
 
Говорейки за интервали на будуване и кога е дошъл ред за приспивна песен и заспиване изключително важно е да разчитаме правилно признаците, че на бебето вече му се спи. Всички знаем, че ако бебето се прозява, му се спи, но истината е, че това е един от последните белези на умората. Ранните признаци на доспиване, често остават незабелязани от нас, родителите. Улисани в някое занимание, игра или друг ритуал и ако не следим часовника, за наближаващото подходящо време за заспиване на бебето, е много вероятно да не обърнем внимание на основните признаци на доспиване (преди да е започнало да се прозява като крайна форма на желание да заспи).
 
Това са:
◉ внезапна раздразнителност
◉ втренчен поглед в една точка
◉ потъркването на носа и очите почервенелите вежди
◉ застинало изражение на бебчето;
Добре е да пристъпим към ритуал за приспиване още при първите признаци на умора и съненост в бебчето. Внезапната загуба на интерес към заниманието, на което се е радвало до преди няколко минути придружено с втренчен някъде в пространството празен поглед, е един от първите възможни показатели за наближаващият удачен момент за приспиване на мъничето. Възможно е от весела игра, да премине необяснимо към раздразнение, плачливост и мрънкане, което малко след това да доведе и до леко порозовяване (зачервяване) в областта на веждите. Ако неволно тези етапи останат незабелязани от родителското ни внимание, последващо бебчето започва по-настойчиво да недоволства, да се върти рязко и да потърква нос и очи. Като крайна фаза при повечето бебета настъпва и прозяването.
 
Голям помощник е часовият ориентир: да следим времето от последното събуждане на мъничето до следващият приблизителен час спрямо средните стойности на интервалите на бодърстване за възрастта му. Те са относителни и ориентировъчни, но все пак дата обща насока, за да изградим наш режим съобразно индивидуалните нужди на детенцето ни.
Осреднени стойности на интервалите на будуване според месеците на бебето:
 
ВЪЗРАСТ / Средна стойност на времето на будуване:
◉ Новородено: 50-60 минути
◉ 1 месец: 60 - 75 минути
◉ 2 месец: 1ч.:15 минути - 1ч.:20 минути
◉ 3 месец: 1:20 - 1:45 ч.
◉ 4 месец: 1:45-2 ч.
◉ 5-6 месеца: 2-2:30 ч.
◉ 6-8 месеца: 2:45 ч.-3 ч.
◉ 9-12 месеца: 3 ч.-4:30 ч.
 
 *Посочените часове и месеци навършени от бебето имат чисто ориентировъчна цел, не са фиксирани и общовалидни. Винаги се съобразяваме с конкретните потребности на бебето ни и наблюдаваме неговият ритъм на поведение, за да преценим какъв тип цикъл отговаря най-пълно на неговите нужди.
 
  Виж как можеш да се научиш бързо и лесно да приспиваш, твоето бебе на твоето бебче от 0-12 месеца:
https://otmamazamami.com/kurs-syn-superbebe-0-12m
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram