Ползите от люлеенето на бебето

Автор: Дени Христова
1 Август, 2023

Има много методи за да успоком нашето бебе и да му помогнем да се отпусне и да заспи спокойно. Една вечна практика, която заема специално място в сърцата ни като родители е люлеенето на бебчетата. Има омагьосващо чувство в това да гушкаме пеленачето си и да го люлеем на ръце. Има и много ползи от тази практика за него:

 

1. Създаване на успокояващ ритуал:
От най-ранни дни люлеенето на бебето ни се превръща в красив ритуал на спокойствие. Ритъмът на нашите прегръдки и нежното полюшване сигнализират на нашето мъниче, че е време да се отпусне и да си почине.
 
 
2. Ехо от утробата:
В утробата бебета са заобиколени от постоянно движение – успокояващия ритъм на сърцето на майката и мелодията на дишането ѝ са неразделни шумове за вътреутробния период на всяко мъниче. Люлеенето отразява тази успокояваща среда, позволявайки на бебето да се чувства сгушено, в безопасност, максимално близко да мама, точно както преди да се роди.
 
 
3. Изграждане на асоциации за сън:
Чрез люлеенето е възможно да изградим жизненоважни асоциации за сън на бебе. Спокойното движение се превръща в нежен знак, че е време за почивка, улеснявайки спокоен сън на нашето мъниче.
4. Облекчаване на дискомфорта:
Когато се появи дискомфорт – независимо дали от колики, газове или никнене на зъби – люлеенето се намесва като успокояващо средство. Нежното движение помага за облекчаване на причиненото раздразнени и осигурява разсейване от наличния дискомфорт в пеленачето.
 
 
5. Задълбочаване на връзката:
Люлеенето представлява и чиста форма на близка връзка и свързване с бебчето ни. Утешителният шепот, тихите приспивни песнички – всичко това допринася за връзка, която не може да се опише с думи, изграждайки многослойна, всеотдайна любов.
 
 
6. Подхранване на когнитивния растеж:
Люлеенето стимулира вестибуларната система на бебе, което е съществен компонент от неговото сетивно развитие. Този фин сензорен вход подхранва растежа на мозъка и полага основата за когнитивен прогрес.
 
 
7. Прегръщане на спокойствието заедно:
И за бебето, и за нас люлеенето е балсам за стрес. Физическата близост и емоционалната връзка, които придружават това движение, освобождават облекчаващи стреса хормони като окситоцин, създавайки хармонична среда.
8. Насърчаване на езикови умения:
В прегръдките ни, люлеейки бебчето упражняваме подхранващо пространство за вербално взаимодействие. Разговорите и приспивните песни, гальовния ни шепот, полагат основата за езиковото развитие на бебето, подобрявайки способността му да общува.
 
 
9. Насочване към самоуспокояване:
Докато бебе расте, нежният ритъм на люлеене може да проправи пътя към самоуспокояването. Асоциациите, които създават в тези моменти, му помагат постепенно да премине към независимост от съня, което е решаващ момент.
 
 
10. Създаване на съкровени спомени:
В тихия ритъм на клатене, ние градим съкровищница от скъпи спомени. Моментите на люлеене и нежен танц с нашето бебе, заедно изгубени в спокойствието на настоящето, улавят същността на това забележително пътуване = родителство.
Виж как можеш да улесниш всеки един от етапите на отглеждане и развитие на твоето бебче от 0-12 месеца:
https://otmamazamami.com/pomagalo-super-bebe
Други статии
cross