Растежа на малките деца между 1 и 3 годишна възраст: етапи и чудеса

Автор: Дени Христова
23 Май, 2023

Годините на малко дете, между 1 и 3 години, са невероятно вълнуващ период на растеж и развитие за малките деца. Да станеш свидетел на техните важни събития по време на това пътуване е едновременно вълнуващо и просветляващо. Какви са аспектите на този вълшебен процес?

 

Важни етапи на двигателните умения:
Малките деца в период между 1-3 годишна възраст са направили значителни крачки в двигателните си умения. В този период ние като родители сме станали свидетели на първите самостоятелни стъпки на дечицата, последвани от изследването на бягането, катеренето и скачането. Насърчаването на тяхното изследване и осигуряването на безопасна среда за практикуване и усъвършенстване на новопридобитите им умения е от жизненоважно значение за подпомагане на физическо развитие на децата.
 
 
 
✅ Езиково и когнитивно развитие:
Годините на малко дете бележат забележителен скок в езиковото и когнитивното развитие. Можем да наблюдаваме как малчуганите схващат езиковите нюанси, нанизват думи в прости изречения и развиват бързо своя речник. Ангажирането в разговори, четенето на глас и предоставянето на стимулиращи играчки и дейности играят важна роля в подпомагането на детското когнитивно израстване.
 
 
✅ Социално и емоционално израстване:
Децата между 1 и 3 годинки започват да развиват своите социални умения все повече и своето емоционално съзнание. Те започват да разбират емоциите, да изразяват собствените си чувства и да взаимодействат с връстниците си. Насърчаването на положителни социални взаимодействия, преподаването на съпричастност и споделяне и предоставянето на възможности за срещи за игра допринасят за насърчаване на тяхното социално развитие.
Насърчаване на добрите навици за сън: Децата под 3-годишна възраст се нуждаят от около 12-14 часа сън на ден, включително дрямка. Установявайки последователна рутина за лягане, като къпане, масаж, четене на приказки и гушкания, да осигурим тиха, тъмна и удобна среда за сън, е много добра насока, за спокоен сън на децата. Важно е да избягваме времето пред екрана и стимулиращите дейности преди лягане.
 
  Четене на приказки и стимулиране на езиковото развитие: Да четем на нашите деца и да участваме в разговор с тях, е изключително съществено за да насърчим езиковото развитие и любовта към ученето. Трябва да изберем книжки, подходящи за възрастта, с цветни картинки и прости изречения. Можем да задаваме въпроси докато четем приказките и да насърчаваме децата да използват езика и да ни отговарят според възможностите и етапа си на развитие.
✅ Умения за независимост и самопомощ:
Малките деца жадуват за независимост и горят от желание да правят все повече неща самостоятелно. Има много неща които разгръщат умението за самостоятелно справяне и изграждат независимост в децата и сред тях са: насърчаване на самостоятелното хранене; включване на децата в подходящи за възрастта домакински задължения; приучаване към ходене на гърне и до тоалетна с помощта на малка седалка/столче; насърчаване на вземането на решения - от избора на закуски до решението коя книга да прочетат, ние им предлагаме възможности да упражняват уменията си за вземане на решения. Всичко това дава възможност на децата да поемат отговорност за своя избор и да изграждат увереността при вземането на решения.
 
 
✅Обличане и събличане:
В този период сме свидетели сме на решимостта на малките деца да се обличат и събличат сами, дори ако това отнема малко повече време или води до несъответстващи тоалети. Това не само помага за развитието на техните фини двигателни умения, но също така повишава тяхната увереност, докато се учат да овладяват тези задачи.
 
 
✅Игра с въображение и творчество:
Дечицата се учат да участват в игра с въображение, където създават свои собствени светове и истории. Насърчаването на въображаема игра чрез реквизити, костюми и играчки с отворен край стимулира тяхната креативност и подпомага тяхното когнитивно и социално-емоционално развитие.
 
 
✅Обогатяване на езика:
Наред с развитието на езика, излагането на нашите малки деца на богата езикова среда помага за разширяване на техния речник и езикови умения. Четенето на книги, пеенето на песни и участието в разговори предоставят ценни възможности за изучаване на език и комуникация.
 
 
✅ Сетивно изследване:
Нашите малки деца са показали естествено любопитство към света около тях. Ангажирането на сетивата им чрез сензорни игрови дейности, като игра с пясък, вода или текстурирани материали, им позволява да изследват и разбират различни сетивни преживявания.
 
 
✅Насърчаване на съпричастност и доброта:
Ние активно учим нашите малки деца на съпричастност и доброта към другите. Чрез нежни напътствия им помагаме да разберат колко е важно да бъдат грижовни и внимателни личности. Това включва моделиране на съпричастност, практикуване на споделяне и участие в актове на доброта като семейство.

✅ Природа и изживявания на открито:
Ние вярваме във важността на излагането на нашите малки деца на природата и на открито. Разглеждането на паркове, разходките сред природата или просто прекарването на времето в задния двор им позволява да се ангажират с естествения свят, да развият груби двигателни умения и да оценят красотата на околната среда.
 
✅Внимателно родителство:
Присъствието и практикуването на внимателно родителство повлия положително на растежа на нашите малки деца. Това включва обръщане на внимание на техните знаци, търпение и насърчаване на спокойна и грижовна среда. Този внимателен подход ни позволява да разберем по-добре техните нужди и да реагираме чувствително, за да подпомогнем тяхното развитие.
 
 
Чрез включването на тези допълнителни точки в статиите, ние предоставяме по-изчерпателно ръководство, което отразява нашия колективен опит и разбиране за насърчаване на хармонията в семейството и подпомагане на растежа на нашите малки деца.
Виж как да подпомогнеш развитието на твоето бебе още през първата му годинка: https://otmamazamami.com/pomagalo-super-bebe/pomagalo-super-bebe
 
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram