Ползите от участието на смлените ядки и рожков в менюто на децата

Автор: Дени Христова
4 Април, 2023
 Има много причини поради, които е добре да се включват в менюто на децата както ядки така и рожков. Преди да разгледаме част от тях ще акцентирам на факта, че е важно да се предлагат на малките деца 1-3 годишна възраст предимно смлени и с последствие дребни ядки, за да се избегне риска от задавяне. Важно е и да се следи за дозата на всеки прием, за да се улови своевременно, ако детето прояви алергия към даден вид ядки.

Веднъж въведени в менюто на детето, и след като сме спокойни, че няма алергични реакции към рожков и ядките, можем да предлагаме регулярно под различни форми. А какви са полезните аспекти на това тези два компонента да участват в диетата на децата?
 
                               
• Имат висока хранителна стойност: Ядките на прах и рожковът съдържат набор от основни хранителни вещества, включително протеини, здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали. Тези хранителни вещества могат да помогнат за поддържане на здравословен растеж и развитие при малки деца.
 
 
• Спомагат за развитието на мозъка: Здравословните мазнини в ядките и рожкова могат да помогнат за развитието на мозъка при малки деца. Омега-3 мастните киселини, по-специално, са важни за здравето на мозъка и могат да бъдат намерени в орехите и други видове ядки.
 
 
• Благоприятстват здравето на храносмилането: Фибрите в ядките на прах и рожкова могат да помогнат за поддържане на здравето на храносмилането при малки деца, като насърчават редовните движения на червата и предотвратяват запек.
 
 
• Подкрепят имунната система: Ядките и рожковът съдържат антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да помогнат за поддържане на имунната система на детето и да намалят риска от инфекции.
 
• Представляват здравословна закуски: Ядките на прах и рожковите могат да бъдат здравословна и питателна опция за закуски за малки деца, като осигуряват удовлетворяваща и вкусна алтернатива на по-малко здравословните закуски като бонбони или чипс.
 
Струва си да се отбележи, че специфичните ползи от ядките на прах и рожкова могат да варират в зависимост от използваните видове ядки и рожков, както и от количеството и честотата на консумация. Ако се колебаете кога, как и дали да предложите ядки и рожков винаги можете да се консултирате с детски лекар или диетолог, за да ви помогне да определите подходящите размери на порции и честота за индивидуалните нужди на детето.                         
 
Какви рецепти да използваме, за да включим ядките и рожков в менюто на детето?
 
 
След като вече са въведени безпроблемно в менюто и детето консумира кисело мляко (без значение от вида му: козе, краве и т.н.) можем спокойно да приготвим следната рецепта за лека междинна закуска:
Когнитивното развитие е важно за социалния, емоционалния и академичния успех на бебето. Бебетата, които имат силна основа в когнитивните умения, са по-добре подготвени да учат, общуват, решават проблеми и развиват социални взаимоотношения с другите. Те също така са по-склонни да имат по-добри резултати за психично здраве, докато растат, включително по-нисък риск от тревожност и депресия.
 
 
 Когнитивното развитие играе критична роля за оформянето на личността, креативността и любопитството на бебето към света около тях. Помага им да изследват и откриват своята среда, да се учат от опита си и да развият чувство за самосъзнание и разбиране на своето място в света. Осигуряването на бебетата на богата и подкрепяща среда, която насърчава когнитивното развитие, може да им помогне да достигнат пълния си потенциал и да водят щастлив, здравословен и пълноценен живот.

Крем с кисело мляко, плодове и рожков

Продукти:
3 супени лъжици кисело мляко
½ банан
4-5 боровинки
1 чаена лъжичка рожков
2 чаени лъжички смлени ядки по избор (лешници; орехи; бадеми; фъстъци)
10 мл (около 2 супени лъжици вода)
 
                            
Начин на приготвяне:
В купата на чопъра/пасатора слагаме банана, рожков, смлените ядки, измитите боровинки и количеството вода. Пасираме докато стане гладка равна смес. В малка купичка слагаме киселото мляко и заливаме отгоре със сместа от ядки, плод и рожков. По желание декорираме с още свежи плодове отгоре и слагаме в хладилник за 2 часа, за да се стегне.
 
 
  Намери още много полезни, лесни и вкусни рецепти в книжката ни със 103 Рецепти: https://otmamazamami.com/recepti
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram