КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ИЗБЛИЦИТЕ И ТРЪШКАНЕТО НА ДЕТЕТО? ( т. нар. ТАНТРУМ)

Автор: Дени Христова
24 Април, 2023
  Справянето с избухването на бебето може да бъде стресиращо преживяване за всеки родител. Истеричните изблици са нормална част от развитието на детето и обикновено се случват, когато детето се чувства претоварено, разочаровано или уморено. Все пак има някои стратегии, които могат да ни помогнат да преодолеем избухването на бебето и да се справим по-леко със ситуацията.
Ето 8 лесни стъпки да се справим с подобна ситуация. 
 
Да запазим спокойствие: Първото и най-важно нещо, което трябва да запомним, когато се сблъскаме с изблик на бебе, е да останем спокойни. Ако реагираме с разочарование, гняв или нетърпение, само ще ескалираме ситуацията и ще я влошим. По-добре е да поемем дълбоко въздух и си припомним, че това е нормална част от развитието на всяко дете и че ще се справим и с този период.
 
Идентифициране на причината: След като се успокоим, трябва да се опитаме да идентифицираме причината за избухването. Бебетата често изпадат в гняв, когато са гладни, уморени, свръхстимулирани или когато не получават това, което искат. След като установим причината, можете да предприемем стъпки да се справим с нея.
 
Осигуряване на комфорт: Бебетата, които изпитват изблик на гняв, се нуждаят от комфорт и увереност. Добре е да се опитаме да държим бебето си близо и да му говорим със спокоен и успокояващ глас. Може също да пробваме да му предложим любима играчка или одеяло, за да осигурим чувство за сгушеност и сигурност.
 
Дистанциране на бебето от ситуацията: Ако бебето избухва на обществено място, може да е полезно да го отделим от ситуацията. Изкарването от свръх стимулиращата или обезпокоителна в момента за него среда ще успокой емоциите. Това може да помогне за намаляване на превъзбудата, която допринася за избухването. Можем да потърсим тихо и спокойно място, където да седнем с бебето си, докато то се успокои.
Поставени граници: Въпреки, че е важно да осигуряваме комфорт и подкрепа на нашето бебе по време на избухване, също е важно да поставим граници. Ако бебето хвърля предмети или удря, важно е да му казваме, че това поведение не е приемливо. Можем да го направим като използваме твърд и спокоен тон на гласа, без да крещим или да се ядосваме.
 
Разсейване: Понякога най-добрият начин да преодолеем избухването на бебето е да го разсеем с различна дейност. Можем да опитаме да изпеем песен, да играем на игра или да му предложим различна играчка, с която да се заиграе. Това може да помогне на бебето да пренасочи вниманието си и да го успокои.
 
Да бъдем последователни: Последователността е от ключово значение, когато става въпрос за справяне с бебешки избухвания. Поставените ясни граници ще ни улеснят да бъдем последователни в налагането им. Това ще помогне на нашето бебе да научи какво се очаква от него и какво поведение не е приемливо.
 
Да се грижим за нашето здраве и спокойствие: Важно е да се грижим за себе си, когато сме в период на по-силни емоционални състояние на нашето дете. Да се справим хладнокръвно с нервните изблици на бебето ни е доста изтощително и може да бъде стресиращо. За това е много важно да отделяме време за презареждане и да се погрижим за собствените си нужди. Това може да включва няколко дълбоки вдишвания, разходка или почивка от ситуацията.
Да се справим с бебешките изблици може да бъде предизвикателство, но е важно да помним, че това е естествения път на всяко израстване.
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram