За бебето и книгите

Автор: Дени Христова
1 Февруари, 2023

От кога да четем на бебето? Кога и как да го запознаем с книжките?

Това са част от въпросите върху които доста родители размишляват още от първите месеци след появата на новият член в семейството.
От една страна желанието ни да правим повече неща заедно с мъничето ни тласка към купуване и четене на сборник с приказки.
От друга страна знаем, че бебетата тепърва развиват своите сетива - зрение, слух, умение за общуване със света и комуникация с околните хора и предмети. Което леко внася смут има ли смисъл да четем на малкото пеленаче, кога и каква реакция да очакваме?
 
По отношение на общуването ни с бебето и дали има смисъл четенето- определено има и помага както за нашето по-пълноценно усещане за изграждане на връзка с бебчето, така и въздейства върху него приятно слушайки гласа на четящият мама/тати.
Можем да започнем да ли четем още преди да се е родило дори, можем да го правим и след раждането, след 20-ят ден или когато пожелаем и имаме време. Няма ограничение или негативно въздействие така да се каже. Важното е обаче да сме наясно като ентусиазирани родители, че реакцията на бебето или взаимодействието му с нас по време на приказко-разказването не е задължително възторжено или продължително.
Какво имам предвид?
Може би ви се е случвало, а може би все още не, да купите някоя прекрасно илюстрирана книга, да заемете удобна поза на дивана у дома, сгушили своето бебче и да решите, че следващите 20-30 минути ще прекарате идилично притихнали в уюта на четивото.
Ала малкото сладурче, ако е още съвсем новородено да се разплаче на 5-тата минута, защото пелената му е разместена и това не му дава мира и възможност да се наслади на гласа ви.
 
Или пък детенцето е вече над 6 месеца, овладяло е майсторски завъртането от корем по гръб и обратно, пълзи все по-смело, сяда и плъзва отново и всички тези вълнуващи действия го изкушават толкова, че на 5-тата минута вече е в другият край на дивана готово да се пробва за самостоятелно слизане. Все прекрасни умения, но възпрепятстващи трепетната ни идея за едно вълшебно пренасяне в света на приказките.
 
За да не се раздразваме или разочароваме, че не успяваме да прочетем дори на 50% това, което ни се е искало е полезно да знаем, че вниманието на детето е скъпоценен ресурс, но умението му да се фокусира върху каквато и да било дейност, игра и/или предмет се подобрява и развива с напредване на възрастта. Ако решим да четем на детето си докато е на около годинка, можем да очакваме да задържи интереса си върху нашият разказ между 1-10 минути. Това е ориентир, които разбира се зависи от темперамента на всяко детенце. Зависи и от това колко увлекателно и артистично четем ние, дали го въвличаме в приключенията или ги поднасяме сухо, дали му четем редовно или само от време на време. Според много източници и насоки децата са по-заинтересовани от това да им четем приказки след като са навършат 2 годишна възраст.
Колкото по-от рано четем обаче, макар за кратките няколко минути докато детето развие навик, че имаме ежедневно време за четене, толкова повече ще му харесва и на него тази “разходка” с света на книгите. С постоянство, разнообразни четива, илюстрации и изразително четене ще превърнем времето за книжка в любимо и за детенцето ни и за нас самите. Постепенно ще се наслаждаваме на все по-дълго време искрено внимание и интерес от мъничето ни към избраната приказка и много скоро ще четем дори повече от една от край до край. :)
 
 
Ако решим първите срещи на бебчето ни с книга да се случат още в първите му месеци (2-6-ти месец), много подходящи са меките книжки с големи шарени картинки - на животинки, предмети от околният свят. Те са изработени от безопасни материали, със заоблени краища, има дори такива подходящи като материал за гризкане от мъниците :) Те спомагат за разнообразяване на времето по корем на бебето, поставена пред него го стимулират да тренира и придържането на главичката си изправена. Развиват и фокусирането и зрението му.
Постепенно с напредване на развитието и израстването можем да го запознаем с книгите-пъзели, в тях има по едно голямо парче от пъзел през няколко страници, които събрани на гърба на книгата ( обикновено са общо 4 големи парчета, за да бъде максимално лесно за детето с помощта на родителя да сглоби пъзела) образуват интересна картинка на любим герой/предмет :) Прецизността и желанието да подрежда пъзел, да разгръща страниците на книжките и дори да ни носи избрана от него книга, която да четем, се развиват в детето отново с постоянството на четенето от наша страна.
След годинката можем да разширим и домашната детска библиотека с по-големи и обемни книги, които да привличат детето и да продължим да напредваме в споделеността на момента, в които идва ред за четене на книга у дома, всеки ден, сгушени гальовно заедно.
Виж как да подпомогнеш развитието на твоето бебе още през първата му годинка: https://otmamazamami.com/pomagalo-super-bebe
 
Други статии
otmamazamami.com | © Всички права запазени
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram